Ajutorul pentru încălzirea locuinței şi a suplimentului pentru energie sezonul 2023 – 2024

Ajutorul pentru încălzirea locuinței şi a suplimentului pentru energie sezonul 2023 – 2024

📣 Primăria Negrești, prin Direcția de Asistență Socială, vă aduce la cunoștință că începând cu data de 16 octombrie 2023, puteți depune cereri pentru a beneficia de ajutor pentru încălzirea locuinței și de suplimentul pentru energie conform Legii nr. 226/2021 privind măsurile de protecție socială pentru consumatorii vulnerabili de energie.
🏡 Cine poate beneficia:
✔️Familiile sau persoanele singure cu venituri de până la 1.386 lei/membru de familie (în cazul familiei) sau 2.053 lei (în cazul persoanei singure).
✔️Locatarii care locuiesc efectiv la adresa pentru care solicită ajutorul și sunt înregistrați în cartea de imobil.
✔️Cei care nu dețin bunuri care exclud acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinței, precum clădiri în afara locuinței de domiciliu sau autoturisme cu o vechime mai mică de 10 ani.
📋 Documente necesare:
✔️Actele de identitate ale solicitantului și ale membrilor familiei.
✔️Acte de venit.
✔️Acte de proprietate/chirie/comodat pentru locuință.
✔️Facturi de gaze naturale sau energie electrică (dacă se solicită ajutor pentru aceste servicii).
📅 Termen pentru depunere: Până la data de 20 a fiecărei luni pentru a beneficia de ajutor în luna respectivă.
💰 Ajutoarele se acordă lunar, în perioada noiembrie 2023 – martie 2024 pentru încălzirea locuinței și pe întreaga perioadă a anului pentru suplimentul pentru energie.
✅ Pentru detalii complete și depunerea cererilor, accesați paginile noastre web:
➡️ Primaria orasului Negrești
➡️ Directia de Asistență Socială Negrești
📞 Pentru informații suplimentare, sunați la Direcția de Asistență Socială Negrești la tel. 0235457890.

Cererile necesare pentru completarea dosarului

  • pot fi ridicate de la sediul Direcției de Asistență Socială, str. Păcii, nr. 1, Negrești 
  • sau descărcate de pe site-ul Directiei de Asistenta Sociala Negresti: dasnegresti.ro 

Potrivit actului normativ mai sus menționat, familiile şi persoanele singure ale căror venituri sunt de până la 1.386 lei/membru de familie în cazul familiei sau 2.053 lei în cazul persoanei singure pot beneficia (inclusiv cumulat) de următoarele tipuri de ajutoare:

  • ajutoare pentru încălzirea locuinței cu gaze naturale, energie electrică, combustibili solizi şi/sau petrolieri;
  • suplimentul pentru energie.

Cine poate beneficia de aceste forme de sprijin

Pot solicita ajutorul pentru încălzirea locuinței doar familiile sau persoanele singure care:

  • locuiesc efectiv la adresa pentru care solicită acest ajutor, sunt înscrise în cartea de imobil şi sunt luate în calcul la stabilirea cheltuielilor de întreţinere a locuinței;
  • realizează venituri de până la 1.386 lei/membru de familie în cazul familiei, sau până la 2.053 lei în cazul persoanei singure;
  • nu deţin unul dintre bunurile prevăzute în ”Lista bunurilor ce conduc la excluderea acordării ajutorului pentru încălzirea locuinței” (clădiri sau alte spaţii locative în afara locuinței de domiciliu, autoturisme cu o vechime mai mică de 10 ani, utilaje agricole, de prelucrat lemnul, depozite bancare mai mari de 3.000 lei etc.);

Are calitatea de titular de ajutor:

  • proprietar al locuinței
  • succesorul de drept al proprietarului locuinței
  • persoană care a înstrăinat locuința în baza unui contract de vânzare-cumpărare cu clauze de întreţinere sau cu drept de habitație
  • titular de contract de închiriere, comodat, concesiune
  • alt membru de familie major şi împuternicit de proprietarul locuinței sau de titularul contractului de închiriere
  • reprezentant legal al persoanei singure care nu  are capacitate de exerciţiu (persoane puse sub interdicție, etc).

Documente necesare

În vederea obținerii ajutorului pentru încălzirea locuinței și a suplimentului pentru energie se va depune o cerere-declarație pe proprie răspundere conform Anexei nr.1 la normele de aplicare ale Legii nr. 416/2001 , privind venitul minim garantat , precum și: 

  1. Actele de identitate ale solicitantului şi ale membrilor familiei
  • buletinul sau cartea de identitate
  • certificatele de naştere ale copiilor;
  • certificatul de căsătorie;
  • alte acte (hotărârea definitivă de încuviinţare a adopției, de plasament familial al minorului, potrivit legii, actul din care să rezulte calitatea solicitantului de tutore sau curator).
  1. Acte de venit:

La stabilirea venitului mediu net lunar pe membru de familie se iau în considerare veniturile pe care membrii acesteia le realizează sau, după caz, le-au realizat în luna anterioară solicitării dreptului (de exemplu cerere depusa în luna octombrie 2023 va fi completată cu veniturile aferente lunii septembrie).

Categoriile de venituri nete realizate şi actele doveditoare sunt cele menţionate în formularul de cerere:

  • drepturi provenite din salarii (salar net cu mențiunea daca beneficiază sau nu de bonuri de masă), sau activităţi independente (adeverinţe de venit de la ANAF);
  • indemnizaţii de șomaj, pensii, indemnizaţii speciale, indemnizația-stimulentul pentru creşterea copilului, indemnizația lunară pentru persoanele cu handicap, venituri din dobânzi, venituri din activităţi agricole (APIA), alte drepturi etc.
  1. Acte de proprietate/chirie/ comodat
  • Actul de proprietate, ori actul de închiriere, ori comodat
  • Certificatul de înmatriculare auto pentru stabilirea vechimii (pentru persoane care dețin autoturism)
  1. Facturi de gaze naturale/ energie electrică (pentru care persoanele care solicită ajutor de încălzire cu gaze sau energie electrică, sau care solicită suplimentul pentru energie).

Termen de depunere

Termen pentru depunere: data de 20 a fiecărei luni la sediul Direcției de Asistență Socială Negrești pentru a beneficia de ajutor pentru luna respectivă (ex: 20 noiembrie, pentru a se stabili dreptul începând cu luna noiembrie). Pentru solicitările primite după aceasta data, se va pierde o luna de la plata (ex: 21-30 noiembrie interval de depunere, dreptul se stabilește cu luna decembrie).

  • Ajutoarele pentru încălzirea locuinței se acordă lunar, în perioada sezonului rece, în lunile noiembrie 2023 – martie 2024
  • Suplimentul pentru energie se acordă lunar, în întreaga perioadă a anului.

În perioada corespunzătoare sezonului rece, suplimentul pentru energie se va acorda pe baza cererii-declarație pe proprie răspundere și a actelor depuse în vederea acordării ajutorului pentru încălzirea locuinței.

Atenție! În situația în care solicitantul este beneficiar de ajutor social potrivit prevederilor Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare și/sau alocației pentru susținerea familiei potrivit prevederilor Legii nr. 277/2010, republicată, cu modificările și completările ulterioare și solicită unul dintre ajutoare acesta completează formularul de cerere prevăzut la anexa nr. 1a la normele metodologice având la bază documentele privind componența familiei și veniturile membrilor acesteia care au fost deja depuse pentru stabilirea dreptului la ajutorul social și/sau la alocația pentru susținerea familiei.

Sumele decontate si plafoanele de venituri privind ajutorul pentru încălzirea locuinței

La stabilirea dreptului privind acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinței şi a suplimentului pentru energie se iau în calcul toate veniturile pe care membrii acesteia le-au realizat în luna anterioară depunerii cererii, inclusiv cele care provin din drepturi de asigurări sociale de stat, asigurări de șomaj, indemnizaţii, ajutoare cu caracter permanent, indiferent de bugetul din care se suportă, obligații legale de întreţinere şi alte creanțe legale.

plafon de venituri/membru familie

(lei)

    procentÎn facturăLa titular

energie electrică

Valoare de referință  500 lei

Gaz metan

Valoare de referință  250 lei

Lemne (lei)

Valoare de referință  320 lei

<200100%500250320
200,1 – 32090%450225288
320,1 – 44080%400200256
440,1 – 56070%350175224
560,1 – 68060%300150192
680,1 – 92050%250125160
920,1 – 104040%200100128
1040,1 – 116030%1507596
1160,1 – 128020%1005064
1280,1 – 138610%502532
1280,1 – 2053                                                    (în cazul persoanei singure)10%502532

Suplimentul pentru energie se acordă lunar tuturor beneficiarilor ajutorului pentru încălzirea locuinței, dar şi familiilor şi persoanelor singure, care nu au stabilit acest drept şi ale căror venituri sunt de până la 1.386 lei/membru de familie (în cazul familiei), sau până la 2.053 lei (în cazul persoanei singure). Suplimentul pentru energie se acordă cumulat în funcţie de sursele de furnizare a energiei utilizată, după cum urmează:

Suplimentul pentru energie (se acordă pe tot parcursul anului), astfel:

  • în factură (energie electrică 30 lei/lună și gaze naturale 10 lei/lună);
  • la titular (lemne 20 lei/lună).

În situaţia în care singura sursă de energie utilizată este energia electrică, cuantumul suplimentului este de 70 lei/lună.

IMPORTANT! Rugăm cetățenii să dea dovadă de seriozitate maximă la completarea cererii, la declararea tuturor veniturilor realizate şi a bunurilor deținute, pentru evitarea unor neplăceri ulterioare (imputări sume, amenzi, sesizarea organelor de cercetare penală) cu ocazia verificărilor ce vor fi efectuate periodic, în conformitate cu prevederile legale.

Pentru informaţii suplimentare vă puteți adresa Direcției de Asistență Socială, tel.0235457890

Obligaţiile beneficiarilor de ajutoare pentru încălzirea locuinţei / suplimentului pentru energie:

  1. Declararea tuturor bunurilor deținute, iar dacă acestea duc la excluderea dreptului nu se mai depune cererea pentru acordarea dreptului.
  2. Comunicarea în scris a modificărilor cu privire la componenţă familiei;
  3. Comunicarea în scris a modificărilor veniturilor realizate de membrii acesteia, prin depunerea unei noi cereri şi declaraţii pe proprie răspundere, însoţită de actele justificative, la sediul DAS Negrești:
  • Această obligație este imperativă, neîndeplinirea ei ducând la recuperarea în totalitate a ajutorului acordat, începând cu luna următoare producerii modificării.
  • Nedeclararea corectă a componenței familiei/a veniturilor familiei/ a deținerii de bunuri aflate în lista bunurilor care duc la neacordarea ajutorului reprezintă infracțiune şi va fi în mod obligatoriu sesizată organelor de urmărire penală.

LISTA BUNURILOR ce conduc la excluderea acordării beneficiilor sociale

Bunuri imobile:

  1. Clădiri sau alte spaţii locative în afara locuinței de domiciliu şi a anexelor gospodărești;
  2. Terenuri de împrejmuire a locuinței şi curtea aferentă şi alte terenuri intravilane care depășesc 1.000 mp în zona urbană şi 2.000 mp în zona rurală. Fac excepție terenurile din zonele colinare sau de munte care nu au potenţial de valorificare prin vânzare/construcție/producție agricolă.

Bunuri mobile(*):

  1. Autoturism/autoturisme şi/sau motocicletă/motociclete cu o vechime mai mică de 10 ani cu excepția celor adaptate pentru persoanele cu handicap sau destinate transportului acestora sau persoanelor dependente, precum şi pentru uzul persoanelor aflate în zone greu accesibile;
  2. Mai mult de un autoturism/motocicletă cu o vechime mai mare de 10 ani;
  3. Autovehicule: autoutilitare, autocamioane de orice fel cu sau fără remorci, rulote, autobuze, microbuze;
  4. Șalupe, bărci cu motor, scutere de apă, iahturi, cu excepția bărcilor necesare pentru uzul persoanelor care locuiesc în Rezervația Biosferei „Delta Dunării”;
  5. Utilaje agricole: tractor, combină autopropulsată;
  6. Utilaje de prelucrare agricolă: presă de ulei, moară de cereale;
  7. Utilaje de prelucrat lemnul: gater sau alte utilaje de prelucrat lemnul acționate hidraulic, mecanic sau electric;

(*) Aflate în stare de funcţionare.

Depozite bancare cu valoare de peste 3.000 lei, cu excepția dobânzii.

Terenuri/animale si/sau păsări: Suprafețe de teren, animale şi păsări a căror valoare netă de producție anuală depășește suma de 1.000 euro pentru persoana singură, respectiv suma de 2.500 euro pentru familie.

NOTĂ: Deţinerea unuia dintre bunurile menţionate conduce la excluderea acordării ajutorului.

În sensul actelor normative care reglementează ajutoarele pentru încălzirea locuinței, termenii de mai jos au următoarele semnificații:

  • persoană singură = persoana care a împlinit vârsta de 18 ani, locuiește singură şi nu se mai află în întreţinerea părinţilor, precum şi persoana cu vârsta cuprinsă între 16 şi 18 ani, care locuiește şi se gospodărește singură şi are capacitate de exerciţiu anticipată stabilită de instanța de tutelă;
  • familie = soțul, soția, precum şi alte persoane, indiferent dacă între aceste există sau nu relații de rudenie, care au acelaşi domiciliu sau reședință şi/sau care locuiesc şi se gospodăresc împreună, sunt înscrise în cartea de imobil şi sunt luate în calcul la stabilirea cheltuielilor de întreţinere a locuinței;
  • Prin sintagma locuiesc şi se gospodăresc împreună, = persoanele care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
  • locuiesc împreună în acelaşi imobil/locuință şi/sau, după caz, au domiciliul ori reședința comună, înscrisă în actele de identitate;
  • contribuie împreună la achiziționarea sau la realizarea unor bunuri şi a unor venituri din valorificarea acestora ori la consumul acestora;
  • reprezintă grupul de persoane între care există sau nu există relații de rudenie, dar care locuiesc împreuna, sunt înscrise in cartea de imobil si sunt luate in calcul la stabilirea cheltuielilor de întreţinere a locuinței.
  • Gospodărie = unitatea formată din mai multe familii şi/sau persoane care locuiesc împreună, contribuie împreună la achiziționarea ori realizarea unor bunuri şi a unor venituri din valorificarea acestora ori la consumul lor.
Previous Lansarea proiectului „Bucurii pentru copii”

Pentru orice problemă legată de funcţionarea acestui site, vă rugăm să vă adresaţi Biroului de Relaţii cu Publicul la adresa: inforpnegresti@gmail.com.
Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului site-ului Primăriei Negreşti se va face cu acordul Primăriei sau cu menţionarea sursei.
Copyright @2020 Primăria Oraşului Negreşti